Ugrás a fő tartalomra

Banánkenyér, Túró, Zabpehely

A banán régen nem déli gyümölcs volt a szememben, hanem téli gyümölcs. A szocializmus vége felé egyértelműen a tél néha elérhető, kiegészítő gyümölcse volt. Tehát idény gyümölcsnek nem ismerném fel. Az ajándék banán, hiába kerül uzsonnás táskába is, keksz és joghurt mellé, ellensúlyozandó a Delmás, Ligás iskolai menzát, marad bőven. Adja magát, hogy legyen muffin, de az banán takarékos. A fagyasztás rövid ideig ad gusztusos végeredményt, a fagyi most nem játszik. Még túró is van. Legyen világosság, legyen banánkenyér, zabpehellyel, túróval. A recept a Kate in the Kitchen oldalról, felezve. Mercy. 

Hozzávalók:
  • 3 érett banán, összetörve
  • 100 gr túró
  • 80 ml tej
  • 50 gr barna cukor
  • 2 ek semleges olaj (szőlőmag, stb)
  • 1 tojás
  • 80 gr zabpehely (nagyszemű)
Az összetevőket alaposan elkeverjük és 15 percig állni hagyjuk, hogy a zabpehely is megpuhulhasson. 




Száraz hozzávalók:
  • 130 gr teljes kiörlésű liszt
  • 65 gr sima, fehér liszt
  • 1 tk só
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 1 tk sütőpor
A száraz összetevőket egy tálba öntjük, összekeverjük. A zabpehelyere szánt 15 perc elteltével a két szubsztanciát összekeverjük, egyenletes, krémes állagúra. 

A sütőt 180 C-ra melegítjük. Püspökkenyér formát vagy mint nálunk, 6-os, kis vekni formát vajjal kikenünk (az amerikai receptben szereplő cooking spray egyelőre ismeretlen számomra).

A formába öntsük, kanalazzuk a banánkenyeret. Kicsit rázogatjuk, hogy ne legyenek benne buborékok. 


30 perc alatt (villanytűzhelyen, légkeveréssel) megsütjük. Tűpróbáig. Utána, biztonsági okokból (éjszaka készült és korábban egy vacsora már volt - palacsinta) félretesszük, míg teljesen ki nem hűl. Aztán reggeli lesz belőle. Biztonsági okokból. Egy nap egy vacsora elég. Ugye? :)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Fűszeres Cukkini Krém - reggelire

Update: Üdvözlet a közel 15 000 (!!!!) látogatónak, remélem ízlik Nektek ez az egyszerű, finoman fűszeres finomság. Ami a cukkini egyik legjobb formája. A torta mellett.  Hát a cukkinit ( háttal nem kezdünk mondatot )....nekifutok, szemből.... hát a cukkinit nem tudom megunni, mindig van a hűtőben, várja, hogy süti legyen belőle. Most mégsem az lett. Hanem krém. Amit a hozzáadott hagyma és fűszer tesz emlékezetessé. Remélhetőleg. Nekem ízlett. Fél óra az egész, a 2 hónapos (Kamilla) nyűgössége mellett is simán elkészül. A recept  ízzel-lélek Mártitól -  inspiráció, de annyira, hogy már a következő varia saját magamnak jutott eszembe, el is készül nemsokára. Hozzávalók: - 3 kisebb, fiatal cukkini (460gr) - 1 kis fej vörös hagyma - 3 gerezd fokhagyma - kevés olíva olaj - só, bors - majoranna, oregano, rozmaring, zöldfűszerek - késhegynyi őrölt pirospaprika - fél csokor petrezselyem Elkészítés A kis fej hagymát ( lehet szerintem simán nagy fej is ) megtisztítom és aprór

5 perces kenyér - evolúció

5000 LETÖLTÉS! Köszönöm :)   Remélem legalább ennyi finom kenyér is készült Nálatok!!!! Kék színnel frissítettem a leírásban néhány dolgot.               Családi kenyerünk. Egyre jobban megy. Egyre kevesebb energia kell az elkészítéshez. Jó tanácsot kaptam, bátor voltam próbát tenni, s hát bejött. Ha stopper órával kimérem, bizton mondhatom, az 5 perc megvan. Kényelmesen. Az evolúció egyfajta kipróbálási folyamatot jelent, a kenyér egyedfejlődését, formálódását, a tökéletesség felé. Tegyetek egy próbát. Nem fogjátok megbánni. A kiinduló most az Európai Parasztkenyér - DNK receptje volt. Semmi trükk, semmi emelkedett prófétaság. Egyszerű dolgok, dolgos apukák/anyukák/szinglik és mások részére. Elnézést, ha valakit kihagytam. Hozzávalók, nem élelmiszer alapanyag tekintetében : - nagy kelesztőtál ( a bekevert tészta mennyiségének minimum duplája űrmértékben ) - tiszta konyharuha - konyhai mérleg gramm illetve ml mérési lehetőséggel. Vagy egyenértékű szemmérték. - sütőform

Pljeskavica - Balkán Burger

Házi pékségünk egy újabb, a közelgő nyári grill szezonhoz illeszkedő kombóval kedveskedik az olvasóknak. Mai bejegyzésünk igazi családi munkamegosztásról árulkodik. Az alábbi  "Pljeskavica" receptjét öcsém kísérletezte ki, az ő leírását találjátok itt. Rám pedig az a feladat hárult, hogy adjak, süssek hozzá az eredetihez hasonló lepényt. Sok mindent esznek Belgrádban is a Pljeskavica mellé,  kutatómunkám egyik gyümölcse, talán autentikusnak nevezhető, szintén Szerbiából származó lepény. Ezt a holnapi  bejegyzésben találjátok.  source: nytimes.com Megjegyzés: A szó jelentését a "pljesak" szóból (is) származtatják, mely egy helyi kifejezés a tapsolásra, a tenyerek összeütésére. Ez utal a húspogácsa elkészítési módjára és formájára.  Ha a plejskavicát hunglisra kellene fordítani, akkor ez lenne a Balkán Burger. A legfontosabb benne, hogy ahány szerb (bosnyák, montenegrói, stb) régió létezik, annyi trükkel lehet variálni az alapvetően két komponensű étket. Ke